Más neveken: Ganoderma lucidum, Reishi, Lingzhi

A legismertebb, legjobban elterjedt, a legsokoldalúbb gyógygomba, amelyről az ősi kínai népgyógyászat azt tartotta, hogy aki rendszeresen fogyasztja, az hosszú, egészséges életet élhet. Egy olyan gyógynövény, amely a sejtek szintjén fejti ki hatását, méregtelenít és elősegíti a szervek, a szív, és érrendszer hatékonyabb, egészségesebb működését. Tulajdonképpen a Ganoderma a szervezet öngyógyító képességét növeli meg. Hosszú ideig fogyasztható káros hatások nélkül.

A Pecsétviasz gomba, vagy másnéven Reishi a taplóalkatú gombák rendjébe tartozó fényes, lakozott hatású felülettel rendelkező gombafajta. Magyar nevét is erről a pecsétviaszhoz hasonló fényes felületről kapta. Kalapja kezdetben sárgás, később vörösessé válik ( vörösbarnától a nagyon sötét vörösig). Elsősorban lombfákon él, kedveli a tölgyeseket, de előfordul fenyveseken is. Világszerte elterjedt gombafajta. Európában Dél-Skandináviától a mediterrán területekig megtalálható – közte hazánkban is.

Pecsétviasz gomba Ganoderma Naja Forest Beauty gyógygomba 01

A Reishit főképpen nyugtató, antiallergiás, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, az immunrendszert és a májat erősítő, illetve az anyagcsere-folyamatok gyorsító hatásai miatt ismerjük. A Pecsétviasz gombát Kínában különleges hatásai miatt a legkülönfélébb betegségek gyógyítására használták már 4.000 évvel ezelőtt is. Szerves germániumot tartalmaz, ami akár másfélszeresére is növelheti a vér oxigénfelvevő képességét. Jó hatással van az emésztésre, megelőzheti a szövetek elhalását is. Kedvező hatásait a benne lévő aktív immunmoduláns poliszacharidok és több mint 130 triterpenoid vegyületeknek köszönheti.

Pecsétviasz gomba Ganoderma Naja Forest Beauty gyógygomba 02

A kínai Ling Zhi elnevezés „szellemnövényt” jelent, de használják „a halhatatlanság gombája”és a „tízezer éves gomba” megnevezést is. Kínában a pecsétviasz gombára úgy is tekintenek, mint a „gyógynövények királyára” és ott jótékony hatásai miatt a ginzenggel tartják egyenértékűnek.

Napi rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása hozzájárul a szervezet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal történő feltöltéséhez.