A süngomba (Hericium erinaceus) Európában honos, lombos fák törzsén élő ritka, parazita gombafajta. A leggyakrabban idős bükk-és tölgyfák repedéseiből, üregeiből fejlődik ki, akár 30 cm nagyságúra is. Azokat az erdőket szereti, ahol magas a levegő nedvességtartalma. A termőtest külső részén jellegzetes, hosszan lecsüngő tüskék vannak, melyeken a spórák képződnek és amiről a nevét is kapta. Más nyelveken hívják oroszlánsörény-gombának és cérnagombának is.

Naja Forest Beauty süngomba gyógygomba 1

Gyógyhatással rendelkező ehető gombafajta, különleges kinézettel. A süngomba védett, ezért gyűjtése tilos! Kedvező tulajdonságai miatt egyre több helyen termesztik. Érdekesség, hogy 2018-ban Magyarországon az Év gombájának választották.

Ásványianyag tartalma hasonló a többi gombafajtához, de esszenciális aminosav tartalma átlagon felűli. Majdnem az összes, ember számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza.

Naja Forest Beauty süngomba gyógygomba 2

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású gomba. Rendszeres fogyasztása esetén lassítja a tumorok növekedését és csökkenti a vércukor szintet.

A hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta használják a szellemi teljesítőképesség növelésére, kimerültség, demencia, illetve depresszió ellen. Ősi legendák szerint akik süngombát fogyasztanak acélidegzetűek lesznek és kiváló memóriával fognak rendelkezni. Időközben kimutatták, hogy ezeknek az állításoknak lehetnek valós alapjai, hiszen a termőtestben lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktorokat.

Ezeken kívül alkalmazzák még a kiválasztó- és emésztőszervi problémák (például bélgyulladás, gyomorfekély, reflux) kezelésére is.

A Naja Forest cégről

A Naja Forest cégről

A győri székhelyű Naja Forest céget 2013-ban alapította Nagy Ferenc és Szabó Nikolett. A céljuk gombák termesztése és folyékony állapotú gombakivonatok készítése volt, mivel...

Pecsétviasz gomba

Pecsétviasz gomba

Más neveken: Ganoderma lucidum, Reishi, Lingzhi A legismertebb, legjobban elterjedt, a legsokoldalúbb gyógygomba, amelyről az ősi kínai népgyógyászat azt tartotta, hogy aki...